Американски сенатори и от двете основни партии в страната внасят законопроект, с който ще опитат да блокират възможността на всички американски икономически агенти да участват в сделки с руския златен резерв. Това съобщава днес аналитичният сайт Аxios позовавайки се на свои източници.

Припомняме, че Русия успя през последните години да събере златен резерв в почти 3000 тона, равняващ се на около 132 млрд. долара. След като западните съюзници удариха чрез санкции суверенния резерв на страната във валута, което изтри огромна част от 640-те млрд. долара в него, Москва остана с активите си в злато и юани. 

Ако САЩ блокира възможността на Русия да събере ликвидност от златото си, ще бъде още един истинси удар по страната. Но фактите са, че Русия едва ли би продала злато на американци така или иначе. Въпросът сега е дали такъв законопроект може да повлече крак и да накара и други страни в света да приемат забраната. 

По принцип Китай може да бъде спасителен пояс за руското злато, но ако махнем логистичния проблем, остава въпросът - на каква цена?